Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел преминава към Агенцията по вписванията

Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел преминава към Агенцията по вписванията

Регистър на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията

 

          На 08.09.2016 г. Народното събрание прие на второ четене Закона за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който бе обнародван на 20.09.2016 г. Законът предвижда редица изменения, най-важното от които е преминаването на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел от окръжните съдилища към Агенцията по вписванията. Приетите изменения влизат в сила от 01.01.2018 г. Започналите до влизането в сила на този закон регистърни производства се приключват от съда по досегашния ред.

          Всички заварени към датата на влизането в сила на този закон юридически лица с нестопанска цел и клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел запазват правоспособността си на юридически лица, съответно на клонове и статута си в частна или в обществена полза. Юридическите лица с нестопанска цел, вписани в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при окръжните съдилища, са длъжни да подадат заявление за пререгистрация по този закон в срок до 31 декември 2020 г. 

          Подлежащите на вписване обстоятелства и актове ще се заявяват за вписване, съответно за обявяване в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието в едномесечен срок от деня на възникването им, съответно на промяната им. Актовете на Агенцията по вписванията ще се обжалват пред окръжния съд по седалището на съответното юридическо лице с нестопанска цел.

          Поканата за свикване на общо събрание, годишният доклад за дейността и финансовият отчет на юридическото лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност ще се обявяват в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Годишният доклад за дейността и годишният финансов отчет ще се заявяват за обявяване в регистъра до 30 юни на годината, следваща годината, за която се отнасят.

          Законът предвижда временно спиране на статута в обществена полза. По партидата на юридическото лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност ще се вписва служебно „с временно спрян статут в обществена полза“, когато то две поредни години не заяви за обявяване в срок годишен доклад за дейността и финансов отчет.

          Законът предвижда подпомагане и насърчаване от държавата на юридическите лица с нестопанска цел, определени за извършване на дейност в обществена полза, чрез данъчни и други финансови и икономически облекчения, както и финансирания при условия и по ред, определени в съответните специални закони и при съобразяване с правилата по държавните помощи. Създава се и Съвет за развитие на гражданското общество към Министерския съвет за разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество.