Данъчно третиране на ваучерите за храна, предоставяни само на част от персонала на дружество

Данъчно третиране на ваучерите за храна, предоставяни само на част от персонала на дружество

Данъчно третиране на ваучерите за храна, предоставяни само на част от персонала на дружество

 

          При предоставяне на ваучери за храна само на част от персонала на дружество възниква въпросът как следва да бъдат обложени ваучерите - само с данък върху разходите по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) или същите подлежат на облагане и според Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

          С данък върху разходите по ЗКПО се облагат документално обоснованите социални разходи, предоставени в натура, към които се отнасят и разходите за ваучери за храна.

          За определянето на конкретни разходи като социални разходи, предоставени в натура ЗКПО регламентира няколко критерия, които трябва да са изпълнени едновременно:
          - отчетените разходи да са социални придобивки по Кодекса на труда;
          - да са предоставени с решение на общото събрание на работниците и служителите или от ръководството на предприятието;
          - социалните придобивки трябва да са достъпни за всички работници и служители и за лицата, наети по договор за управление и контрол.

          Не е налице предоставяне на социални разходи в натура, когато между работодателя или възложителя и всички работници и служители и лицата, наети по договор за управление и контрол са налице парични взаимоотношения под каквато и да е форма по отношение на получените социални придобивки.

          При наличие на всички критерии, разходите за ваучери за храна, се облагат с данък върху разходите по ЗКПО.

          При предоставяне на ваучери за храна само на част от персонала не се покрива последният критерий. Поради това предоставените по този начин ваучери за храна не са обект на облагане с данък върху разходите по реда на ЗКПО. В този случай предоставените ваучери за храна по-скоро са свързани с престирането на работна сила, те имат характер на допълнително трудово възнаграждение и подлежат на облагане по реда на чд. 24, ал. 1 от ЗДДФЛ.