Задължителна регистрация по ДДС с нов праг от 100 000 лв. от 01.01.2023 г.

Задължителна регистрация по ДДС с нов праг от 100 000 лв. от 01.01.2023 г.

Задължителна регистрация по ДДС с нов праг от 100 000 лв. от 01.01.2023 г.

 

          Съгласно правната уредба до началото на 2023 г., при достигане на 50 000 лв. облагаем оборот за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец, данъчно задължените лица следваше да се регистрират по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). Посоченият минимален праг за задължителна регистрация по ДДС не е променян от почти 20 години. В този период значително влияние оказаха промените в обществено-икономическите отношения, натрупването на инфлация и намаляването на покупателната способност.

          Много от предприятията в условията на икономическа несигурност, свит обем на дейността, намалена платежоспособност и повишаване на производствените разходи продължиха да осъществяват дейността си, като междувременно заплащаха и допълнителни разходи, произтичащи от регистрацията им по ДДС.

          Към горепосочените фактори за промяна на облагаемия оборот, е взета предвид и спецификата на ДДС. Една от особеностите на ДДС е, че неговото администриране се осъществява почти изцяло от самите данъчно задължени лица. Те извършват своеобразно самооблагане чрез ежемесечно предоставяне на информация и деклариране на данни, което представлява допълнителна административна тежест за тези засегнати лица. Това самооблагане налага регистрираните по ДДС лица да поддържат значително по-сложна счетоводна отчетност, включваща водене на дневници, ежемесечно изготвяне и подаване на справки-декларации, по-чести ревизии, данъчни проверки и други.

         Горепосочените фактори поставиха пред изпитание по-слабите и икономически уязвими предприятия. С приетата промяна тези предприятия се разтоварват от допълнителната регулторна и административна тежест във връзка със задължителния режим за регистрация по ДДС. Това става чрез поетапно повишаване на минималния праг на облагаемия годишен оборот, който от 1-ви януари 2023 г. вече е променен от 50 000 на 100 000 лв. Въпреки промяната, лицата, които не отговарят на условията за задължителна регистрация по ДДС и желаят, ще имат право да се регистрират по ДДС по техен избор.