Независим финансов одит

Независим финансов одит

Независим финансов одит

 

          На 15.11.2016 г. Народното събрание прие на второ четене Закона за независимия финансов одит, който бе обнародван на 29.11.2016 г. Законът влиза в сила от 03.12.2016 г.

Предмет

          Този закон урежда:

1. целта, обхвата и принципите на независимия финансов одит, извършван от регистрирани одитори;

2. професионалните стандарти на организация, документиране и изпълнение, както и удостоверяване на резултатите от финансовия одит (приложимите одиторски стандарти);

3. придобиването на правоспособност на дипломиран експерт-счетоводител;

4. придобиването на правоспособност и упражняването на одиторската професия от регистрираните одитори;

5. правата и задълженията на регистрираните одитори;

6. статута и функциите на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори;

7. статута и функциите на Института на дипломираните експерт-счетоводители;

8. дейността на одитните комитети в предприятията от обществен интерес.

Цел на финансовия одит

          Целта на финансовия одит е да повиши степента на доверие на потребителите на финансовия отчет чрез изразяването на одиторско мнение за това дали този отчет е изготвен във всички съществени аспекти в съответствие с приложимата рамка за финансово отчитане.

Финансов одит

          Финансовият одит е изпълнение на съвкупност от необходими и взаимосвързани процедури, определени от приложимите одиторски стандарти, въз основа на които се формира одиторското мнение. При изразяването на одиторско мнение се взема предвид типът на приложимата рамка за финансово отчитане.

Предмет на финансовия одит

          Финансов одит се извършва на:

1. годишни или междинни, индивидуални или консолидирани финансови отчети, изготвени в съответствие с приложимата рамка за финансово отчитане;

2. други финансови отчети или финансова информация.

Приложими отчетни рамки

          Приложимите рамки за финансово отчитане са:

1. обща рамка за финансово отчитане, регламентираща финансови отчети с общо предназначение за широк кръг потребители;

2. специфична рамка за финансово отчитане, регламентираща отчети за конкретни потребители.

Задължителен одит и доброволен одит

          Финансовият одит е задължителен и доброволен. Задължителен одит е одитът на годишните финансови отчети, доколкото това се изисква от закон или от правото на Европейския съюз. Доброволен е всеки друг одит, различен от задължителния.

Регистрирани одитори

          Финансов одит се извършва от регистрирани одитори:

1. физически лица;

2. одиторски дружества.

          Одиторско дружество е търговско дружество, регистрирано като дружество с ограничена отговорност, събирателното дружество или командитно дружество по българското законодателство или по законодателството на друга държава – членка на Европейския съюз, с основен предмет на дейност – извършването на финансов одит на финансови отчети на предприятия, при което три четвърти от членовете на управителния му орган са регистрирани одитори по този закон или са регистрирани одитори от други държави – членки на Европейския съюз, има добра репутация и е:

1. събирателно дружество, в което повече от половината от съдружниците са регистрирани одитори по този закон или по законодателството на други държави – членки на Европейския съюз;

2. командитно дружество, в което повече от половината от неограничено отговорните съдружници са регистрирани одитори по този закон или по законодателството на други държави – членки на Европейския съюз;

3. дружество с ограничена отговорност, в което повече от половината от гласовете в общото събрание на съдружниците и от капитала принадлежат на регистрирани одитори, одитори и/или на одиторски дружества от други държави – членки на Европейския съюз.