Важни изменения на Търговския закон

Важни изменения на Търговския закон

Важни изменения на Търговския закон

 

          На 22.12.2016 г. Народното събрание прие на второ четене Законa за изменение и допълнение на Търговския закон, който бе обнародван на 30.12.2016 г.

          Законът регламентира промяна на правната форма при извършване на определени сделки. Дружественият дял от капитала на дружество с ограничена отговорност, както и търговкото предприятие вече ще се прехвърлят чрез договор с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието, извършени едновременно.

          Същата форма е предвидена и за протоколите на общото събрание на дружеството с ограничена отговорност, когато общото събрание взема някое от следните решения:

-  приема и изключва съдружници, дава съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член;

-  взема решения за намаляване и увеличаване на капитала;

-  избира управител;

-  взема решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях.

          За горепосочените решения е допустима обикновена писмена форма, когато тя изрично е регламентирана в дружествения договор. Решенията на общото събрание, приети в нарушение на тези правила са нищожни.

          Част от приетите изменения са свързани с режима на несъстоятелността. Предполага се, че търговец не е в състояние да изпълни изискуемо задължение, когато не е заявил за обявяване в търговския регистър годишните си финансови отчети за последните три години. Неплатежоспособност се предполага и когато длъжникът е спрял плащанията или когато е платил изцяло или частично вземания само на определени кредитори. Неплатежоспособността на търговец се предполага и в случаите, когато по изпълнително производство, образувано за изпълнение на влязъл в сила акт, вземането на кредитор е останало изцяло или частично неудовлетворено в рамките на 6 месеца след получаване на поканата или на съобщението за доброволно изпълнение.

          Законът регламентира и производство по стабилизация на търговец, което има за цел да предотврати откриването на производство по несъстоятелност чрез постигане на споразумение между търговеца и кредиторите му за начина на изпълнение на задълженията му, което да доведе до продължаване на дейността на търговеца.

          Приетите изменения влизат в сила от 03.01.2017 г., с изключение на производството по стабилизация на търговец, което ще влезе в сила в 6-месечен срок.