Нови промени в Закона за движение по пътищата

Нови промени в Закона за движение по пътищата

Нови промени в Закона за движение по пътищата

 

          На 14.09.2017 г. Народното събрание прие на второ четене Законa за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, който бе обнародван на 26.09.2017 г. Приетите изменения засягат различни групи разпоредби.

          За водачите, които се движат неоснователно в лентата за принудително спиране по автомагистрала, се въвежда наказание лишаване от право да управляват моторно превозно средство за срок от три месеца и глоба от 1000 лв.

          Разходите за извършване на медицинско изследване, за вземане на биологични проби и за извършване на химическо изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта и/или химико-токсикологично изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози ще са за сметка на лицето, за което с техническо средство е установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или с тест е установена употреба на наркотични вещества или техни аналози или което е отказало извършването на проверка с техническо средство или тест. Тези разходи ще са за сметка на ведомството, чийто орган е назначил изследването, когато извършената проба с техническо средство или тест е некачествена или невалидна или физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство или тест и при извършването на химическо или химико-токсикологично изследване не е установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или употреба на наркотични вещества или техни аналози.

          Разрешава се на нерелсовите пътни превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници да се движат по платна, обособени за движение на релсови превозни средства.

          Въвежда се изискването за завършен 10-ти клас за издаване на свидетелство за управление на МПС.

          Прехвърлянето на собствеността на регистрирано превозно средство на лице без постоянен адрес или адресна регистрация в Република България ще се извършва с писмен договор с нотариална заверка на подписите след прекратяване регистрацията на превозното средство и връщане на табелите с регистрационен номер.

          Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство ще следва в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътни превозни средства по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика, освен когато пътното превозно средство е придобито от търговец с цел продажба. Това изискване ще се прилага и при придобиване на собствеността на пътно превозно средство извън Република България или при придобиване на собствеността чрез публична продажба.

          Допуска се преместване на паркирано пътно превозно средство без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач, когато превозното средство е паркирано в зона за платено паркиране и не е заплатена дължимата цена, както и в случаите когато има използвано техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата цена след изтичане на разрешеното време за паркиране.

          Законът регламентира и изследването с доказателствен анализатор, показващ концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух и отчитащ съдържанието на алкохол в горните дихателни пътища.