Нови изисквания за прехвърляне на предприятие и за продажбата на дружествени дялове

Нови изисквания за прехвърляне на предприятие и за продажбата на дружествени дялове

Нови изисквания за прехвърляне на предприятие и за продажбата на дружествени дялове

 

          На 22.12.2017 г. бяха обнародвани изменения и допълнения в Търговския закон.

          Въвеждат се нови изисквания за прехвърляне на предприятие и за продажба на дружествени дялове. Предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли, след като отчуждителят изплати дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения, задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на предприятието. Ако страните се договорят изрично, предприятието може да се прехвърли и ако приобретателят изпълни тези задължения.

          При дружествата с ограничена отговорност за прехвърляне на дружествени дялове от съдружник на трети лица ще се изисква освен спазване на изискванията за приемане на нов съдружник дружеството да няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествените дялове.

          Част от приетите изменения и допълнения засягат производството по несъстоятелност. За неплатежоспособен ще се приема и търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо задължение за изплащане на трудови възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите, което не е изпълнено повече от два месеца.

          Производство по несъстоятелност ще може да се открива и по подадена до съда писмена молба от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ при изискуеми и неизпълнени за повече от два месеца задължения за трудови възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите на търговеца.

          Вземане на работник или служител, произтичащо от трудово или прекратено трудово правоотношение с длъжника до 6 месеца преди вписване на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност в търговския регистър ще се вписва служебно от синдика в списъка на приетите вземания.

          Предложен план за стабилизация ще се гласува и от кредиторите с вземания, произтичащи от трудови или прекратени трудови правоотношения, възниквали до 6 месеца преди датата на определението за откриване на производство по стабилизация.