Нова процедура за вписване на бащино име в акта за раждане

Нова процедура за вписване на бащино име в акта за раждане

Нова процедура за вписване на бащино име в актoвете за раждане на български граждани, родени извън територията на България

 

          На 01.11.2017 г. Народното събрание прие на второ четене Законa за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, който бе обнародван на 14.11.2017 г. Приетите изменения засягат гражданското състояние на български граждани, родени извън територията на България.

          При съставяне на акт за раждане на български гражданин, роден извън територията на България, бащиното му име, когато то липсва в преписа на съставения в чужбина акт за раждане, може да се впише в акта му за раждане в България, ако това е писмено заявено от родителите на лицето или друг законен представител.

          Отпада изискването длъжностното лице по гражданското състояние при съставяне на акт за гражданско състояние да вписва в него дословно данните от получения препис на акта за гражданско състояние, съставен в чужбина.

          Създава се възможност български граждани, родени извън територията на България да искат по административен ред вписване на бащиното им име в акта им за раждане, ако то липсва във вече съставения акт. Когато те са непълнолетни, вписването ще се извършва с писмено заявление от родителите им. При постановен административен акт за вписване на бащино име в съставен вече акт за раждане длъжностното лице по гражданското състояние вписва новото съдържание на данните в определеното за целта място в акта - графа "Бележки". Записват се датата и името на длъжностното лице и се полагат подпис и печат на общината или кметството. Вписването, направено в съставения в писмен вид акт за раждане, се отразява незабавно и в електронния еквивалент на акта.