Улеснявана от електронен интерфейс доставка от 01.07.2021 г.

Улеснявана от електронен интерфейс доставка от 01.07.2021 г.

Улеснявана от електронен интерфейс доставка от 01.07.2021 г.

 

          От 01.07.2021 г. в националното ДДС законодателство се въвежда, като разновидност на дистанционната продажба, доставката, улеснявана от електронен интерфейс.

          Електронен интерфейс е устройство или програма, която позволява комуникация между две независими системи или система и краен получател и може да включва уебсайт, портал, платформа, интерфейс за приложни програми и други подобни средства.

          Данъчно задължено лице, което управлява електронен интерфейс, се счита, че улеснява доставката на стоки, когато използването на електронния интерфейс позволява на получател и на доставчик, предлагащ стоки за продажба, да осъществят контакт, който води до доставка на стоки чрез този електронен интерфейс.

          Лицето, което управлява електронен интерфейс, се счита, че лично е получило и доставило стоките при дистанционни продажби, като са налице едновременно две доставки. По едната доставка, данъчно задълженото лице, което управлява електронния интерфейс, е получател по доставката, с доставчик – лицето, предлагащо стоката за продажба. По втората доставка, данъчно задълженото лице, което управлява електронния е интерфейс, е доставчик, с получател - данъчно незадълженото лице, закупило стоката.

          Данъчното събитие за тези доставки възниква и данъкът става изискуем в момента на приемане на плащането. За първата доставка се прилага нулева ставка на данъка, като за доставчика възниква право на данъчен кредит по общите правила на закона. Лицето, което управлява електронен интерфейс, може да прилага както режим в Съюза за вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и някои вътрешни дистанционни доставки на стоки, така и режим на дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаваща левовата равностойност на 150 евро.

          При регистрацията за режим на дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии, лицето, което управлява електронен интерфейс, получава един индивидуален идентификационен номер по ДДС, независимо от броя на лицата, на които улеснява дистанционната продажба на стоки.

          При прилагане и на двата режима, за лицето е предвидено да води и съхранява регистри за извършените през режима доставки. Лице, което управлява електронен интерфейс, но не улеснява посочените по-горе доставки, също трябва да води и съхранява регистри за извършените през електронен интерфейс доставки.