Увеличение на минималния размер на допълнителното възнаграждение за нощен труд от 01.01.2021 г.

Увеличение на минималния размер на допълнителното възнаграждение за нощен труд от 01.01.2021 г.

Увеличение на минималния размер на допълнителното възнаграждение за нощен труд от 01.01.2021 г.

 

          Министерският съвет прие изменения в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата и в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, които влизат в сила от 1 януари 2021 г.

          В Кодекса на труда е предвидено задължение за работодателя да заплаща с увеличение всеки час положен нощен труд, но не по-малко от размерите, предвидени от Министерски съвет. Законът за държавния служител предвижда, че размерите на допълнителното възнаграждение за нощен труд, както и редът за получаването му се определят с наредба на Министерския съвет и не могат да бъдат по-ниски от определените в трудовото законодателство.

          Преди влизане в сила (01.01.2021 г.) на приетите изменения за всеки отработен нощен час или за част от него между 22,00 ч. и 06,00 ч. на работниците и служителите се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер не по-малък от 0,25 лв. Същото възнаграждение се изплаща и на служителите в държавната администрация.

          В трудовото законодателство размерът на това минимално почасово възнаграждение за нощен труд не е променян от 2007 г., когато минималната работна заплата за страната е 180 лв. За периода от 2007 г. до 2020 г. размерът на минималната работна заплата е нараснал  3,39 пъти. 

          С приетите изменения работниците и служителите ще получават допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер не по-малък от 0,15 на сто от минималната работна заплата, установена за страната, но не по-малко от един лев. По идентичен начин се увеличава и допълнителното възнаграждение за нощен труд на служителите в държавната администрация.

          По този начин допълнителното възнаграждение за положен нощен труд се обвързва с минималната работна заплата и се гарантира актуализирането му в съответствие с растежа й.  

          Установеният размер на допълнително възнаграждение за нощен труд на лицата по трудово правоотношение и на служителите по служебно и по трудово правоотношение в държавната администрация е минимален, като с колективен трудов договор, с вътрешни правила за работната заплата или с индивидуален трудов договор може да се определя и по-висок размер.