Приета е процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки

Приета е процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки

Приета е процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела

 

          На 26.01.2017 г. Народното събрание прие на второ четене Законa за допълнение на Гражданския процесуален кодекс, който бе обнародван на 07.02.2017 г. Приетите допълнения влизат в сила от 11.02.2017 г.

          Законът въвежда процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела въз основа на Регламент (ЕС) № 655/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 година за създаване на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Компетентен орган за издаване на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки

          Издаване на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки може да се иска преди предявяване на иска от компетентния да разгледа спора по същество първоинстанционен съд.

          Издаване на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки може да се иска след съставянето на автентичния акт по смисъла на Регламент (ЕС) № 655/2014 г. от компетентния първоинстанционен съд. Автентичен акт означава документ, който е официално съставен или заверен като автентичен акт в държава членка и чиято автентичност: е свързана с подписа и съдържанието на акта; и е установена от публичен орган или друг орган, оправомощен за тази цел.

          Във всяко положение на делото до приключване на съдебното производство ищецът може да иска от съда, пред който делото е висящо, да издаде европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки. В случай че искането за издаване на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки се предявява в рамките на касационното производство, заповедта се издава от въззивния съд.

          Издаване на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки може да се иска след постановяване на съдебното решение от първоинстанционния съд, разгледал спора по същество, или след одобряване на съдебната спогодба.

Обжалване на отказ за издаване на европейската заповед за налагане на запор върху банкови сметки

          Определението на съда, с което се отказва изцяло или частично издаването на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки, подлежи на обжалване с частна жалба. Когато определението е постановено от въззивна инстанция, то подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Пряко признаване и изпълнение на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки

          Компетентен орган да изпълни заповедта за запор е съдебният изпълнител.

          Декларацията относно запорирането на средствата по сметка на длъжника се издава от банката, до която е адресирана заповедта за запор.

          Молителят предприема необходимите мерки, за да осигури освобождаването на средствата, които след изпълнението на европейската заповед за налагане на запор върху банкови сметки превишават сумата, посочена в нея.

          В случай че молителят не изпълни това свое задължение, съдебният изпълнител предприема служебно необходимите мерки за освобождаване на посочените средства.

Отменяне и изменение на европейската заповед за налагане на запор върху банкови сметки и изпълнението й

          Ответникът и молителят могат да искат отменяне или изменение на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки, както и ограничаване или прекратяване на изпълнението й при наличие на основанията, предвидени в Регламент (ЕС) № 655/2014.