Доставки на храна за хуманитарна дейност, освободени от ДДС

Доставки на храна за хуманитарна дейност, освободени от ДДС

Доставки на храна за хуманитарна дейност, освободени от ДДС

 

          На 27.10.2016 г. Народното събрание прие на второ четене Законa за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, който бе обнародван на 08.11.2016 г. Приетите изменения влизат в сила от 01.01.2017 г.

          Законът регламентира безвъзмездното предоставяне на хранителни стоки към оператор на хранителна банка. За да е налице такава безвъзмездна доставка на стоки, към момента на предоставяне едновременно трабва да бъдат изпълнени следните условия:

-  единичната бройка от хранителна стока да е с незначителна стойност;

-  операторът на хранителна банка да е вписан в регистъра на издадените разрешения за оператори на хранителни банки по Закона за храните;

-  хранителната стока да е включена в списъка на храните, обект на хранително банкиране по Закона за храните;

-  да не е изтекъл срокът в списъка на храните, обект на хранително банкиране по Закона за храните, до който може да се доставя хранителната стока;

-  хранителната стока да е с маркировка „дарение, не подлежи на продажба“;

-  общата стойност на безвъзмездно предоставените хранителни стоки към оператори на хранителна банка за текущата календарна година да не надхвърля 0,5 на сто от общата стойност на извършените от лицето облагаеми доставки на хранителни стоки през календарната година преди текущата;

-  лицето, предоставило безвъзмездно хранителните стоки, да няма изискуеми и неплатени данъчни, осигурителни или други публични задължения и през последните две години да няма влязло в сила наказателно постановление за нарушение по Закона за данък върху добавената стойност.

          Доставките на храна са освободени от ДДС, когато: 1) те са в рамките на хуманитарната дейност, извършвана от Българския Червен кръст или други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност и вписани в регистъра на издадените разрешения за оператори на хранителни банки по Закона за храните като оператор на хранителна банка и 2) когато не се извършва продажба на безвъзмездно предоставените хранителни стоки.

          Регистрирано по ДДС лице, предоставило безвъзмездно хранителни стоки издава задължително протокол в 5-дневен срок от датата, на която са предоставени хранителните стоки. Протоколът за безвъзмездното предоставяне на хранителни стоки се отразява в дневника за продажбите на регистрираното лице, както и в справка-декларация.

          Законът предвижда и възможност за приспадане на данъчен кредит при безвъзмездно предоставяне на хранителни стоки към оператор на хранителна банка.