Административен договор

Административен договор

Административен договор

 

          На 08.09.2016 г. Народното събрание прие на второ четене Законa за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс, който бе обнародван на 20.09.2016 г. Със закона се създава и регламентира административният договор.

Определение на административен договор

          В производство пред административните органи страните могат да сключат административен договор по въпроси от значим обществен интерес, когато е предвидено в закон. Административният договор е писмено съглашение между административен орган и граждани или организации. Административният договор се сключва в писмена форма и съдържа: страни, предмет и съдържание, дата на сключване и подписи на страните, ако друго не е предвидено в специален закон.

Правила за сключване на административен договор

          Производството по сключване на административен договор започва по инициатива на компетентния орган или по искане на гражданин или организация, а в предвидените в закона случаи - на прокурора, омбудсмана, по-горестоящия или друг държавен орган.

          Ако за сключването на административния договор в специален закон се изисква предварително съгласие или мнение на друг административен орган, договорът поражда действие, след като съответният административен орган даде съгласие или мнение в предвидената в закона форма.

Действие на административния договор

          Административен договор, който засяга права или законни интереси на трето лице, поражда действие за него след писменото съгласие на това лице. В защита на обществения интерес административният орган може да предвиди клауза за допускане на предварително изпълнение на договора. Допуснатото предварително изпълнение може да се обжалва чрез административния орган пред съда. В случай че договорът не съдържа клауза за предварително изпълнение, всяка страна може да поиска от съда такова при условията, при които то може да бъде допуснато от административния орган.

Изменение и прекратяване на административния договор

          Ако след сключване на договора една от страните не може да го изпълни поради значително изменение на обстоятелствата, при които договорът е сключен, страната може да поиска изменение на клаузите на договора в съответствие с изменените обстоятелства. Когато това не е възможно или при отказ на другата страна, договорът може да бъде прекратен. Административният орган може едностранно с писмено предизвестие да прекрати договора, за да предотврати или отстрани тежки последици за обществения интерес.

Недействителност на административния договор

          Административният договор е недействителен при наличие на някое от следните основания:

1. липса на компетентност;

2. неспазване на установената форма;

3. съществено нарушение на административнопроизводствени правила;

4. противоречие с материалноправни разпоредби;

5. несъответствие с целта на закона.

          Когато недействителността засяга само част от договора, която е несъществена за обществения интерес, договорът произвежда действие, ако може да се приеме, че би се сключил и без недействителната част.

Ред за оспорване на административния договор

          Административният договор може да се оспори пред съда по реда на оспорване на индивидуални административни актове. Оспорването на договора не спира изпълнението му.