Възможна ли е работата на обменно бюро посредством електронен магазин?

Възможна ли е работата на обменно бюро посредством електронен магазин?

Възможна ли е работата на обменно бюро посредством електронен магазин?

          Възможно ли е обменно бюро в България да извършва сделки с чуждестранна валута по занятие по безкасов начин посредством електронен магазин?

          За осъществяването на сделки с валута в наличност по занятие са приложими изискванията на Валутния закон. Съгласно законовото определение обменното бюро е търговец, който извършва по занятие сделки с валута в наличност.

          Приложимият нормативен акт, който е специален по отношение на изискванията към дейността на обменните бюра е Наредба № 4 от 8.08.2003 г. за условията и реда за вписване в регистъра и изискванията към дейността на обменните бюра. Наредбата въвежда ограничение лицата, които извършват сделки с валута в наличност като обменно бюро, да не могат да извършват по занятие обмяна на валута по безкасов начин.

          В тази връзка доколкото безкасовите плащания са плащания, при които не се използват пари в брой, от горепосоченото ограничение следва, че за целите на осъществяваните от обменните бюра сделки с валута безкасовите плащания не са позволени. В този смисъл извършването на сделки с чуждестранна валута по занятие по безкасов начин посредством електронен магазин, достъпът до който се осъществява през интернет при използване на уеб-браузер или мобилно приложение е в противоречие с изискванията към дейността на обменните бюра.

          Нещо повече, освен че безкасовите плащания във физическите обекти не са позволени, по силата на по-силното основание не е позволено и осъществяване на сделки с валута по занятие посредством електронен магазин. С други думи, извършването на дейност като обменно бюро следва да се осъществява от физически обект, от който сделките с валута в наличност се извършват само по касов начин.