Нов закон за концесиите

Нов закон за концесиите

Нов закон за концесиите

 

          На 16.11.2017 г. Народното събрание прие на второ четене Закона за концесиите, който е обнародван на 01.12.2017 г. С него се отменят досегашния Закон за концесиите и Закона за публично-частното партньорство.

Предмет и цел

          С този закон се урежда публично-частното партньорство, при което икономически оператор изпълнява строителство или предоставя услуги по възлагане от публичен орган чрез концесия за строителство или концесия за услуги.

          Този закон урежда и условията и реда за възлагане на концесия за ползване на обекти, публична държавна или публична общинска собственост.

          Целта на този закон е да осигури:

1. развитие на качествени и достъпни инфраструктура и услуги от обществен интерес чрез партньорство между публичните органи и икономическите оператори;

2. задоволяване на обществени потребности чрез включване на частни инвестиции в строителството и в предоставянето и управлението на услуги при най-добро съотношение на качество и цена;

3. ефективност и ефикасност при разходването на публични средства и на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове и програми;

4. икономическа ефективност при управлението на публичната собственост в защита интереса на гражданите и обществото.

          Публичните органи може да избират дали да възлагат строителство или услуги чрез обществена поръчка или чрез концесия в зависимост от разполагаемите финансови средства и възможностите за прехвърляне на оперативния риск на икономически оператор.

          Когато се възлага строителство и/или услуги, без да се прехвърля оперативният риск на икономическия оператор, възлагането се извършва по реда на Закона за обществените поръчки.

Принципи

          Възлагането на концесия се извършва при спазване на принципите на публичност, прозрачност, пропорционалност, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Видове концесии

          Концесията се възлага за определен срок от един или повече публични органи на един или повече икономически оператори с дългосрочен възмезден концесионен договор.

          Според предмета си концесиите по този закон са:

1. концесия за строителство;

2. концесия за услуги;

3. концесия за ползване на публична държавна или публична общинска собственост.

          Според органа, който ги възлага, концесиите са държавни или общински.

          Когато се възлага от два или повече публични органа, концесията е съвместна концесия. Съвместната концесия може да бъде държавна – когато се възлага от двама или повече министри, общинска – когато се възлага от двама или повече кметове на общини, и съвместна концесия с държавно и общинско участие – в останалите случаи.