Видове марки с действие в България

Видове марки с действие в България

Видове марки с действие в България

 

          Марката е знак, който отличава стоките или услугите на едно лице от тези на други лица и който може да бъде представен графично. Правото върху марка се придобива чрез регистрация, считано от датата на подаване на заявката. Правото върху марка е изключително право, което включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да я използват в търговската си дейност. Срокът на действие на регистрацията е десет години като може да бъде подновявана неограничено за следващи периоди от десет години.

 

I. Видове марки според обхвата на териториалната закрила

 

1. Национална марка - предоставя закрила, която е ограничена до пазара само на една държава. Регистрацията на национална марка в България се извършва от Патентното ведомство.

2. Марка на Европейския съюз – предоставя закрила на територията на единния европейски пазар. Регистрацията се извършва от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост.

3. Международна марка - международната регистрация на марка се извършва от Международното бюро на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), по реда на Мадридската спогодба и Протокола относно Мадридската спогодба.

 

II. Видове марки според предназначението им

 

1. Търговска марка и марка за услуги – използват се за означаване на стоки или услуги, произвеждани или предлагани на пазара от притежателя на марката. Търговската марка и марката за услуги може да са притежание на две или повече лица. Всеки съпритежател може да използва търговската марка и марката за услуги без съгласието на останалите и без да се отчита за това, освен ако между тях е уговорено друго в писмена форма. Разпореждане с марката се извършва със съгласието на всички съпритежатели.

2. Колективнa маркa – тя може да бъде притежание на сдружение на производители, търговци или на лица, извършващи услуги, което е юридическо лице. Тя отличава стоките или услугите на членовете на сдружението от стоките или услугите на други лица. Сдружението задължително приема правила за използване на колективната марка, които съдържат: данни за лицата, които могат да използват марката; условия за членство в сдружението; условия за използване на марката и основания, поради които на член на сдружението може да се забрани използването й. Правото върху колективна марка не може да се прехвърля. Лица, които не са членове на сдружението, не могат да получат разрешение за използването й.

3. Сертификатна марка - удостоверява материала, начина на изработване, качеството или други характеристики на стоките или услугите, произвеждани или предлагани от лица, с разрешението и под контрола на притежателя на марката. Притежателят на марката задължително приема правила за използване на сертификатната марка, които съдържат: указания за качеството, материала или други характеристики на стоките или услугите; мерките за контрол, които притежателят на сертификатната марка упражнява, и санкциите, които налага. Притежателят на сертификатна марка не може да я използва за означаване на произвежданите от него стоки или услуги.

 

III. Видове марки в зависимост от вида на използвания знак

 

1. Словна марка - когато се състои от думи, включително имена на лица, съчетание от думи, букви, цифри или съчетание от букви и цифри.

2. Фигуративна марка - когато се състои от рисунки или фигури.

3. Триизмерна марка - когато се състои от формата на стоката или нейната опаковка.

4. Комбинация от цветове - когато се състои от два или повече цвята.

5. Комбинирана марка - когато е съчетание от словни и/или фигуративни елементи и/или цветове. Комбинирана е и словна марка със специално графично изписване.

6. Звукова марка - когато представлява мелодия, представена графично чрез ноти.

7. Ароматна марка - когато се състои от аромати. Този вид марка не подлежи на регистрация в България като национална марка.