Без пътен знак, предупреждаващ за камери

Без пътен знак, предупреждаващ за камери

Отпада изискването за поставяне на пътен знак, предупреждаващ за камери

 

          На 22.06.2017 г. Народното събрание прие на второ четене Законa за изменение на Закона за движението по пътищата, който бе обнародван на 05.07.2017 г. Приетите изменения влизат в сила от 09.07.2017 г. като те засягат няколко групи нарушения - превишаване на скоростта, управление на МПС от неправоспособни водачи и шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

          Отпада изискването за поставяне на пътен знак, който предупреждава водачите на МПС за камери и който обозначава местата за контрол по спазването на правилата за движение. Службите за контрол вече имат право да извършват мобилен контрол по спазване на правилата за движението по пътищата само с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане. Контролът ще се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

          Така също отпада изискването за оповестяване в средствата за масово осведомяване или на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на участъците от пътя, на които се осъществява контрол по спазването на правилата за движение чрез автоматизирани технически средства или системи.

          Променя се принудителната административна мярка за собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, непритежаващо съответното свидетелство за управление. Прилаганата до момента мярка временно спиране от движение на пътно превозно средство за срок до един месец се заменя с мярката прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство за срок от 6 месеца до една година.

          Променени са и обстоятелствата, при които се издава електронен фиш. Електронен фиш вече се издава в отсъствието на контролен орган и на нарушител за налагане на глоба при нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система само когато за това нарушение не е предвидено наказание лишаване от право да се управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки.

          Със заключителните разпоредби на закона се прави допълнение на Наказателния кодекс. При състояние на дееца след употреба на наркотични вещества или техни аналози вече не може да се приложи освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.